2 Aralık 2012 Pazar

Hükümdar - Mustafa Çevik


"Bilgiliye bilgisi, giysi ve aştır. Bilgisizin davranışı kötü bir arkadaştır." (33)

Kitap, Oğuz Kağan Destanı'nın geniş versiyonuydu. Daha fazla bilgi, ayrıntı vardı ama ana tema destandı. Oğuz Kağan'ı yani Mete Han'ı gayet güzel tanıtıyordu. 

Çok akıcıydı diyemem. Sonlara doğru yer yer sıkıldığım vardı. Uyuyakaldığım yerler oldu. (Yorgunluğunda etkisiyle tabii.) Ama kesin olan şu ki ilk Türk devletleri ve yaşayışları kafamda iyice oturdu. 

"Gökyüzündeki ayın şavkına kendini kaptırarak avucundaki cevheri bırakıverme. Her zaman yalnız dış görünüşü arayarak, hazır buza su değildir diye aldanıp kanma. Uyanık ol. Yazın suyuna kış gününde buz derler. Kışın buzuna da yazın su derler. Yanılırsan asıl Tanrı'ya her şeyi benzetebilirsin. Yanılmazsan eğer Tanrı bizzat senin gönlüne yerleşir." (43) 

Kadınlara verdikleri önem özellikle dikkat çekiciydi. Kadınlarında erkekler gibi savaşa gidebilmesi, kağan savaştayken devleti "Hatun"un yönetmesi... Gerçi tercihim kadını başta görmek olurdu.

"Bugünü var olanla anlamaya çalışma. Gördüklerine takılıp kalma. Önüne bakmak istiyorsan önce geçmişi tanımalı ve bilmeliyiz. Ancak o zaman gelecek seni yüce bir şekilde karşılayacaktır." (50)

Okudukça geçmişimize olan sevgim kabardı. O dönemlerde yaşama isteğim arttı. "Bu devirde yaşanır mı be kardeşim?!" gibi yorumlarda bulunmaya başladım. :) 


Arka Kapak

Hükümdar, Orta Asya'nın uçsuz bucaksız bozkırlarında hayatta kalmaya çalışan dağınık Türk boylarının tek bir bayrak altında toplanarak devlet kurmalarının destansı öyküsüdür… Türk boylarının kendilerine lider olarak seçtiği Kara Han gittikçe zalimleşerek yönetimi kendi çıkarları için kullanmaya başlar. Oğlu Oğuz, bu haksız düzene daha fazla dayanamaz ve babasını karşısına alarak hakanlık için uzun ve zor bir mücadeleye girişir. Annesi Ay Hatun ile bilge Uluğ Bey'in destekleri Oğuz'u iyi hissettirse de o en büyük gücü her zaman inandığı ve yolundan ayrılmadığı Gök Tanrı'dan alır. Yerin ve göğün birleştirici gücü olan Oğuz, Tanrı'dan aldığı kut sayesinde Türk milletini cihana hâkim kılacak ve kimsenin tahmin edemeyeceği şekilde Türklerin kaderini değiştirecektir.

Etiketler: , , ,

4 Yorum:

saat: 13 Aralık 2012 06:25 , Blogger Kitap Eylemi dedi ki...

okumadan geçmeyin diyorsun:))Bakarız:)

 
saat: 16 Aralık 2012 07:41 , Blogger Ely / 엘리프 dedi ki...

:))

 
saat: 18 Aralık 2012 13:56 , Blogger kitaplarla beslenmek dedi ki...

Köprü'yü çok önceden okumuştum. Hala etkisi benden gitmedi. Çok beğenmiştim.

 
saat: 19 Aralık 2012 08:10 , Blogger Ely / 엘리프 dedi ki...

Evet, bende çok beğendim. :)) Valiye hayran kaldım. :)

 

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa