13 Mayıs 2012 Pazar

Beyaz Gemi - Cengiz Aytmatov



Cengiz Aytmatov harika bir yazar... Konularıyla, betimlemeleriyle, anlatımıyla söylenecek söz bırakmıyor. Okuduğum ikinci kitabıydı bu. Daha önce Gün Olur Asra Bedel'i okumuştum. Ama söylemeden edemeyeceğim, kitapları hiçte basit romanlar değil. Okumayı sevmeyen biri, sıkılıp bırakabilir. -Ki böyle yapan arkadaşlarım var.-

Kitabımız incecik. 174 sayfa ama yine de kalın bir romana bedel. Minik kahramanımız ise nice kahramanları, yiğitleri saf kalbiyle yenebilecek güçte...

Arka Kapak


Romanın kahramanı yedi sekiz yaşlarında bir çocuktur. Çocuk, saflığın, bozulmamışlığın ve geleceğin sembolüdür. Aytmatov, çocuğun saf ve temiz dünyasından, hayatın acı ve çıplak gerçeğine uzanan bir roman kurgusunu meydana çıkarmayı başarır. Ona göre; çocukluk, gelecekteki insan karakterinin tohumudur. Çocukluk gerçek ana dili öğrenmeye ve çevresindeki insanlarla, tabiatla ve özellikle kültürle bağlarını hissetmeye başladığı dönemdir.
Aytmatov, Beyaz Gemi ile destan, efsane ve masal gibi çoğu şifahî edebiyat unsurlarını eserlerine sokmaya başlar. Geçmişi temsil eden dede ile geleceği temsil eden çocuk arasında dramatik bir ilişki kurarak insan duygu ve düşüncelerine kendine has yorumlar getirir.

Etiketler: ,

3 Yorum:

saat: 13 Mayıs 2012 14:54 , Blogger Kitap Cumhuriyetim dedi ki...

Bu yzarı daha önce hiç okumadım ama ne kadar iyi b,r yazar olduğunu duymuştum.Malum al yazmalımdan biliyoruz hepimiz.Okumam lazım.Tanıtım için teşekkürler..

 
saat: 14 Mayıs 2012 09:16 , Blogger Ely / 엘리프 dedi ki...

Okuyun, seveceksiniz... :)

 
saat: 22 Mayıs 2012 22:16 , Blogger deeptone dedi ki...

selvi boylum al yazmalım var örneğin bu yazarın.
kopar zincirlerini gülsarı.

bir de nefis "cemile" var.
:)

 

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa